Plecarea Nokia de la Jucu

Legat de articolul despre Fujikura de pe cluj.pro, încercăm aici o mică retrospectivă a scurtei prezenței la Jucu a firmei Nokia – gigantul care nu producea nici măcar un singur reper la Cluj. Ne referim aici la șuruburi și carcasă – nu la cine știe ce tehnologie sofisticată – pentru că primarului Emil Boc nu-i venise încă ideea cu industriile conexe. Nokia n-a cooperat niciodată cu Universitatea Tehnică din Cluj și a plecat din urbea de pe Someș atât din cauza problemelor globale (nefiind pregătită pentru creșterea pieței telefoanelor inteligente – smartphone) cât pentru că Emil Boc – la acea dată prim-ministru al României – le-a refuzat un terminal cargo.

Istoria pornește de la mirarea unui inginer din București văzând un batalion de jandarmi ascuns în corturi prin curtea fabricii când angajații Nokia trebuiau să-și dea acordul cu privire la încheierea contractului de muncă încheiat pe durată „nedeterminată” – ca nu cumva să se răzgândească și să facă scandal…

Scurta istorie a prezenței Nokia la Jucu

La vremea respectivă multinaționala Nokia le oferise ”de lucru” inginerilor extrem de bine calificați pe insula Lofoten, în Groenlanda și în alte astfel de locuri ”primitoare”. Fabrica de la Jucu producea telefoane pentru lumea a -III a (fabrici Nokia mai avansate existau, desigur – dar pe alte meleaguri). Erau genul de telefoane care se dădeau gratis cu abonamentul, la care, decât să le produci la preț de nimic, mai degrabă reduci producția și îți asiguri anumite zone de monopol. Rentabilitatea Nokia la Jucu era condiționată, din cauza prețului mic de vânzare al telefoanelor, de vânzarea a 1 milion de bucăți lunar (asta în condițiile în care pe stocul din 2011 mai existau telefoane din 2009)!!!

Totul a durat doar patru ani, construcția fabricii demarând la Cluj în 2007, însă până la startul afacerii cu telefoane, în zonă au pornit afacerile cu terenuri. Chiar suprafața obținută de Nokia gratuit de la statul roman (90 din cele 159 de hectare de teren situat la 18 km de Cluj) sună deja a foarte bună afacere imobiliară. Pentru gigantul finlandez, desigur, care cumpărase prin 1999 terenul pe care-și construia fabrica din Ungaria (la Komarom), cu banii jos.


– continuă aici
* foto: Reuters

One thought on “Plecarea Nokia de la Jucu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.